Ik ben BOOS!

In onze wijk komt een opvang voor vluchtelingen. Deze week was er een informatiebijeenkomst voor de buurt. En nu ben ik boos. Omdat er een opvang komt in mijn buurt, mijn achtertuin? NEE! Ik denk namelijk dat ook mijn buurt, mijn stad een steentje bij kan en moet dragen bij de problemen die op dit moment in de wereld spelen.

Nee, ik ben boos op mijn medewijkbewoners. De schreeuwers die menen de wijk te moeten representeren op bijeenkomsten en in de krant. Mensen die zeuren over achteruitgang van de wijk, maar waarvan een aantal bijvoorbeeld wel zelf veel te hard rijdt in onze straat en zwerfafval in onze plantsoentjes dumpt. Mensen die zeggen dat hun ouders in het verzorgingstehuis geen zorg krijgen. Die het logisch vinden dat vluchtelingen dat dan al helemaal niet krijgen. Mij ontgaat die logica. Waarom hebben ouderen in een verzorgingstehuis meer recht op een menswaardig bestaan dan ontheemde vluchtelingen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt? Waarom zijn die rechten niet gelijk? Waarom niet keihard schreeuwen om goede zorg voor íedereen in onze samenleving, ouderen, jongeren, 46-jarigen, werklozen, gehandicapten, mensen met rood haar, mensen met bruine ogen (etc.) én vluchtelingen! Dát is rechtvaardigheid.

Boos ben ik ook omdat het geschreeuw van deze wijkbewoners niet gebaseerd is op feiten, maar op vage onderbuikgevoelens, die aangewakkerd worden door een nep-blonde meneer en een chronisch gevoel van ontevredenheid, dat vergelijkbaar is met dat van een verongelijkt kind.

Boos ben ik op de krant, die daar graag aan meewerkt. Artikelen over schreeuwers met hun ongenuanceerde mening verkopen nou eenmaal beter dan artikelen over mensen met een wat gematigder en vredelievender instelling. Boos omdat de krant spreekt van ‘omwonenden vinden’, alsof elke omwonende dezelfde mening is toegedaan. Men spreekt in algemeenheden, generaliseert en gebruikt superlatieven die niet passen. Olie op het vuur.

Boos ook op politici die hun oren laten hangen naar de schreeuwers, uit angst. Begrijpelijk misschien, maar heel frustrerend. Boos op een maatschappij, waarin schreeuwers macht hebben, ook al zijn ze in de minderheid. Schreeuwers die als zij hun zin niet krijgen gaan dreigen, agressief worden (“als er iets gebeurt, weet ik je te vinden!”).

“Jij bent de maatschappij”, een slogan uit een oude Sire-reclame, komt dan bij me op. Ik ben dat dus óók. Maar wat doe ik? Ik ga niet naar een bijeenkomst en als ik wel zou gaan, uit ik mijn mening niet. Ik hang geen welkomposter voor het raam om vluchtelingen te verwelkomen. Ik schrijf geen reactie met mijn naam eronder op internet, stuur geen ingezonden stuk naar de krant, ga niet de politiek in. Want naast boos, ben ik namelijk ook bang. Als ik mijn mening uit, ben ik dan nog wel veilig in mijn wijk? Komt er een steen door mijn ruit of erger. Kunnen mijn kinderen nog wel veilig over straat als ik zeg wat ik denk? Vrijheid van meningsuiting? Ja, maar de consequenties zijn wel altijd voor mezelf. Ik ben niet zo dapper dat mijn mening uiten belangrijker is dan de veiligheid van mijn gezin.

Niet de komst van een paar honderd vluchtelingen maakt me bang, zorgt voor onveiligheidsgevoelens, maar het geschreeuw van mijn medewijkbewoners! Dus ook ik laat deze schreeuwers dus hun gang gaan en laat het tegengas geven aan dapperdere mensen over.

Ik kan alleen maar hopen dat de boosheid en de angst bij iedereen gaat zakken. Dat er ruimte komt voor dialoog. Een dialoog waar ieder recht heeft op zijn mening, waar naar elkaar geluisterd wordt en waar ik dan graag bij aansluit.

Ik hoop verder dat de opvang er komt. Niet alleen omdat ik vluchtelingen een veilige plek toewens, maar ook omdat ik vind dat schreeuwers met ongenuanceerde meningen niet de dienst uit mogen maken in onze samenleving. Dat is namelijk veel gevaarlijker voor onze samenleving en onze rechtstaat dan welke vluchteling dan ook!

Advertentie

80 gedachtes over “Ik ben BOOS!

 1. Wat ben ik blij met deze reactie gelukkig ben ik dus niet de enige die er zo over denkt dank je wel hiervoor

  Geliked door 3 people

  1. Ik sluit me helemaal aan, schandalige stemming makers. We hebben jaren lang het vluchteling probleem ontkend, enkele uitzonderingen daar gelaten. De Hongaren moeten zich zeker schamen, toen zij hun land ontvluchten hebben wij ze toch ook opgenomen?
   Nu sluiten ze hun grens! De vluchtelingen mogen niet eens door hun land naar andere landen..

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind de manier waarop dingen in de krant verwoord worden echt tenenkrommend. Hopelijk krijgen meer wijkbewoners een kans om een tegengeluid te laten horen de komende tijd.

   Like

   1. Je staat zeker niet alleen. Niet in je mening en niet in het feit dat je niet durft. Dat laatste is heel jammer. Solidariteit heeft moed nodig om te kunnen slagen. Als er veel mensen zoals jij zijn, wonen die ook in jouw buurt. Het kan helpen het voortouw te nemen zodat gelijkgestemden óók hun mond open durven te doen. Pas als je de daad bij het woord voegt heeft deze column écht zin.

    Persoonlijk heb ik liever een steen door de ruit dan dat ik mijn mond moet houden…

    Geliked door 2 people

   1. Waarom flauwe reactie? Als het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje komt is opeens de daadkracht en firepower waarmee dit stuk geschreven is weg. Deze “flauwe” reactie moet je kunnen incasseren als je publiceert.
    Zijkantpolitiek, zo ook deze “positieve” blog. Lekker makkelijk schrijven op je pc/tablet/smartphone en ver heel ver van realiteitszin. Vertel dit allemaal maar aan al die mensen die reeds van dichtbij de echte narigheid in de wijk hebben meegemaakt en ook ambtshalve. Nee, de politie en de burgemeester knapt het wel weer voor je op hoor. En ehh kleding inzamelen is ook niet meer nodig ze hebben namelijk ruimschoots genoeg.

    Geliked door 4 people

   1. Inderdaad een onzinnige vraag: er is namelijk helemaal geen sprake van mensen in je huis opvangen. Wat je wel kan doen : mensen in je huis uitnodigen voor een bakje koffie en een praatje9. Er zijn initiatieven en daar kan je je gewoon voor opgeven. En dat is best succesvol ook, zat mensen die graag willen helpen.

    Geliked door 2 people

  1. Ik vind het eigenlijk te flauw voor woorden alleen ik kan toch niet laten om hier te vragen (aan u Jasper en alle mensen die zo praten, of schreeuwen) hoeveel ouderen heeft u in huis? Of hoe vaak gaat u even bij uw buren langs die op leeftijd zijn en doet u boodschappen of een kopje koffie voor gezelschap. Hoeveel doneert u aan de voedselbank of geeft u persoonlijk aan de mensen die het financieel nu allemaal niet zien zitten? Of doneert u misschien aan mensen die hun eigen bijdrage bijna niet kunnen ophoesten? Hoeveel Nederlandse ouderen neemt u in huis?

   Geliked door 2 people

 2. Prima verwoord en ook mijn mening!! en Jasper: wat een rare opmerking “hoeveel neemt u er in huis”. Er wordt van jou toch ook niet gevraagd om ze in huis te nemen? Dat wordt aan niemand gevraagd, er wordt plaats voor ze gemaakt op een plek waar plaats ís. Beter kan het toch niet geregeld worden?

  Geliked door 10 people

 3. latenwij eerlijk zijn dat zijn mooie woorden maar de realiteit is toch wel anders en sluit je ogen en oren niet voor de erbarmelijke toestand die NU in alle hevigheid is

  Like

  1. Ik snap je reactie niet, wat bedoel je precies? Juist vanwege de erbarmelijke toestanden in de wereld is het nodig dat wij nu voor opvang zorgen voor mensen die dat heel hard nodig hebben.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wat ik duidelijk wil maken is sluit je niet af voor de erbarmelijke toestand in NEDERLAND zelf.Men zegt niet voor niets STILLE ARMOEDE, kom wees eerlijk en kijk goed om je heen.

    Like

   2. Het een sluit het ander volgens mij niet uit. Ook ik maak me boos om de armoede in Nederland en de mistanden in de zorg. Ik vind zeker dat daar iets aan gedaan moet worden. Maar waarom kan het niet allebei? Humane opvang voor vluchtelingen én goede zorg en menswaardig bestaan voor iedereen, dat is wat ik wil!

    Geliked door 9 people

 4. Ik woon niet in jouw wijk, maar je verwoordt wel precies mijn gedachten. Ik begrijp reacties op social media en die 2 hierboven ook niet. Sluit je ogen niet? Hoe bedoelt u? Ik sluit mijn ogen voor niets en niemand. Mijn bonnetje voor de lege flessen gaat elke week in de collecte voor de voedselbank, ik doneer mijn geld aan collectes aan de deur voor allerlei ziektes, ik steun de ouderenvereniging met Carnaval en ik doneer mijn tijd op de school van mijn kind. Schreeuwers schreeuwen alleen maar en doen NIETS. Dat kunnen ze niet, want ze zijn druk met …schreeuwen. Zij zijn boos op iedereen. Zielig eigenlijk. Hebben we daar niet een collecte voor? Ik wil ze best steunen, zodat ze een lesje mededogen kunnen volgen.

  Geliked door 5 people

  1. Het is inderdaad een dooddoener om dan meteen te vragen hoeveel iemand er zelf in huis neemt. De vraag bevestigt voor mij dat de persoon in kwestie niet goed geïnformeerd is. De vluchtelingen hebben baat bij opvang en onderdak maar het is niet noodzakelijk om ze in huis op te vangen. We beschikken over zat andere middelen en oplossingen. Zo is mijn werkgever al uit aan het zoeken welke leegstaande kantoorruimte slim is in te zetten voor dit vraagstuk. Wat wij burgers kunnen doen is een hand helpen en of toesteken. Wie respect toont krijgt het ook terug. Wie haat zaait zal de gevolgen oogsten. Zo simpel is het!

   Geliked door 2 people

 5. Geweldig stuk en voor iedereen die zegt ‘hoeveel neem jij er in huis’. Ga eens bij jezelf te raden. ‘Hoeveel neem jij er in huis? Niemand. Er komt alleen opvangcentrum bij jou in de buurt. Toevallig ook bij mij in de buurt. Nou en? Ben blij dat ze worden opgevangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. En deze vraag kan je natuurlijk heel makkelijk met een wedervraag beantwoorden: “hoeveel armlastige nederlanders, ouderen, etc. neem jij in huis?” Precies…

   Mijn complimenten voor dit goede verhaal, heel goed verwoord. Ik was gisteravond bij een informatiebijeenkomst in de POL die hier in allerijl is ingericht. Daar hoor je ook eens de echte verhalen die deze vluchtelingen (want dat zijn het ten slotte) moeten doorstaan en wat ze echt krijgen: het hoogst noodzakelijke aan kleding en niks, noppes, nada aan contant geld en nu met 10 man in een ruimte waar voorheen een paar gedetineerden zaten (zeker geen 10).

   Geliked door 2 people

 6. Ik ben geraakt door je stuk. Prachtig betoog van de ongehoorde massa. Laten we allemaal eens wat vaker boos worden om dit soort dingen.

  Like

 7. Ook ik ben het helemaal met je eens. Elk mens heeft recht op liefde! Welke kleur, religie, leeftijd dan ook. Maakt toch helemaal geen donder uit hoe je er uit ziet? As iedereen dat zou beseffen wordt het weer mooi en durfen we weer openlijk compassie te tonen.

  Like

 8. Heel goed geschreven, Tessa! Onze onderbuiklandgenoten zijn inderdaad angstwekkend. Dat willen ze ook graag zijn. Niet aan toegeven dus. Als je gewoon overal je mening ventileert zonder deze domme, ontevreden schreeuwlelijkerds aan te vallen, dan lijkt me dat jij en je kinderen heus nog wel veilig over straat kunnen. Negeren die lui! Elk positief stemgeluid telt.

  Like

 9. Armoede als de Armoede waar die mensen uit komen bestaat hier niet…Ik reageer even op de ellende hier. Ellende tussen vette aanhalingstekens wat mij betreft. Onze ellende (ik zal zeker niet ontkennen dat mensen hier in NL het moeilijk en lastig hebben) staat in schril contrast met de ellende waar deze mensen vandaan komen. En dat mogen we NIET vergeten. Zolang er water uit onze kraan komt en wij een dak boven onze kop hebben en ons handje op kunnen houden bij de staat (ik weet, t klinkt erg lullig maar t is nou een maal een feit dat we dat kunnen) is er geen armoede hier in NL. We leven niet in oorlog, we zitten niet al jaren in tenten te leven…wat zouden wij doen als dat wel het geval zou zijn? Zouden wij ook niet ergens heen willen vluchten opzoek naar een beetje rust en wellicht een nieuwe toekomst? Is dat niet ONZE taak die mensen al is het voor een paar maanden, t gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat er even voor deze mensen wordt gezorgd? Mensen die dit niet snappen, zijn in mijn ogen verwend. Die hebben last van de ‘ welvaartsziekte” waar een heleboel mensen last van hebben hier.

  Geliked door 2 people

 10. Ik mis de feiten waarvan jij stelt dat die ontbreken in het betoog van je opponent. Het gaat hier ook niet om feiten. Niemand zal ontkennen dat als de publieke pot met meer man gedeeld moet worden, de spoeling dunner wordt. Dat er kans bestaat dal Ali Jihadi zich vermomt als vluchteling kan iemand met een gezond verstand ook niet ontkennen. De vraag is simpelweg: heb je je voldoende georinteerd op de hoogte van die prijs en ben je bereid om de prijs te betalen?. De personen die nu het hardst roepen dat we menselijk moeten zijn en tegen iedere prijs vluchtelingen moeten helpen, vergissen zich in de prijs die in de toekomst daarvoor betaald moet worden. Zodra in de toekomst de rekening gepresenteerd wordt dan geven de voorstanders van nu niet thuis. Alsdan blijkt dat de voorstanders van toen de smalste portemonnee hebben, waardoor de tegenstanders van weleer de rekening maar weer op kunnen pakken. Het is gemakkelijk om te pleiten voor het weggeven van een rondje, als je er zelf maar een klein beteje aan hoeft mee te betalen. Het is fantastisch om beslissingen met je hart te nemen, maar wel graag als het een luxe is die je zelf kunt permitteren.

  Geliked door 3 people

 11. Prachtig stuk, goed verwoord maar wel een beetje vanuit een schijn realiteit geschreven. De realiteit van mensen die het goed gaat met iedereen in Nederland en die er van uit gaan dat dat bij iedereen ook zo is.De werkelijke feiten zijn dat dat niet zo is. Een kleine opsomming: we sluiten verzorgingshuizen omdat er geen geld meer voor is. Een verpleeghuis is voor u beschikbaar als het niet meer gaat en u op sterven na dood bent.Dat kost minder.Is er weer vlug plaats voor een ander sukkeltje.Zo ongeveer een half miljoen mensen snakken naar een baan, bent u 50 of ouder stel u maar vast in op de bijstand.Bent u jong en wilt u graag trouwen?, 0ver 10 jaar komt er misschien wel een sociale huurwoning voor u beschikbaar, want ook al werkt u hard, u valt net in die groep die geen hypotheek kan krijgen u verdient net iets te veel. Heeft u een zoon of dochter met een rugzakje, tja vanwege de bezuinigingen kunnen we daar geen rekening meer mee houden Gewone school dus waar het onderwijzend personeel er geen weg mee weet. Na afloop hiervan dan maar naar de Sociale Werkplaats om begeleid je brood te gaan verdienen. Sorry maar die is al opgeheven of op sterven na dood. Ik kan nog wel even doorgaan zo, maar de lijst zou te lang worden.Realiteit is dat schreeuwers en daar ben ik het hartgrondig in met u eens hier gebruik van maken om met dit soort argumenten hun gelijk proberen te halen. Realiteit is dat het wel waar is, hoe schrijnend ook. Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok dus ze zijn sowieso al van bijval verzekerd. De media speelt hier ook een belangrijke rol in. Natuurlijk is het een verschrikkelijk probleem, de asylzoekers, natuurlijk moeten we hier wat aan doen, dit is te erg voor woorden om dit voort te laten duren. Zeker als de media dit elke avond uitgebreid op uw TV laat zien. Naar op een gegeven moment is het nieuws hier ook van af, en gaan we weer over tot de orde van de dag.Dan zijn er hier een flink aantal medelanders bijgekomen die ook hun recht op een normaal leven opeisen. Wat hun volste recht overigens is. Maar waar een god weet hoe lang verblijf in een opvangkamp daar niet echt aan bijdraagt. Want dan als de storm zo’n beetje geweken is is er voor hen ook de werkelijke realiteit aangebroken. Elke vorm van verbetering in hun omstandigheden wordt dan door Nederlanders in moeilijke omstandigheden uitgelegd als bevooroordeling.”Zij wel en wij niet”. Dat is de werkelijke realiteit, mensen opvangen in een land wat zijn eigen zaakjes niet op een rijtje heeft staan vraagt om moeilijkheden. De schreeuwers zullen dus nog wel even blijven en god verhoede dit nog wel gaan toenemen ook.

  Like

  1. Ook ik zie de problemen die jij noemt en vind dat heel erg. Ik schrijft niet vanuit de realiteit van iemand met wie het goed gaat, ik ken de situaties die je beschrijft en heb die zelf ook meegemaakt helaas. Maar ik wil blijven geloven in een betere wereld voor iedereen, ook vluchtelingen. Dat dat wat vergt van een samenleving, dat erken ik. Maar ik geloof dat als mensen meer gaan denken en handelen vanuit mededogen en minder vanuit onderbuikgevoelens, dat het wel mogelijk is, ook op de lange termijn.

   Geliked door 2 people

 12. IJzersterk verhaal! Ik zou je graag een vraag willen stellen naar aanleiding van jouw tekst. Mijn naam is Pietjan Dusee en ik organiseer elke eerste vrijdag van de maand een programma dat speeches heet. Daar zou ik je wat informatie over willen geven. Nu al dankjewel.

  Like

 13. Ik ben het hier helemaal mee eens! Zelf woon ik hemelsbreed 200 meter af van een plaats waar vluchtelingen een onderkomen krijgen. Wat mij betreft zijn ze van harte welkom. En die meneer daar in Den Haag kan de kl*re krijgen. Mij maakt -ie niet bang en ik verdom het om me door zijn rotsmoesjes te laten verleiden om dingen te zeggen waar ik nooit achter zou kunnen staan.

  Geliked door 1 persoon

 14. Je hebt het over gelijke rechten. Helemaal mee eens. Maar mensen zijn niet boos omdat “onze” ouderen, gehandicapten, kinderen meer recht hebben op zorg, geld , hulp, onderdak. Nee ze zijn boos omdat er wel geld wordt vrijgemaakt voor asielzoekers en bezuinigd op “onze” ouderen, gehandicapten en zelfs op de scholing van kinderen met een rugzakje. Als men dan leest dat er 20 miljoen moet komen voor scholing asielkinderen dan snap ik dat men boos is. Juist omdat er geen gelijke rechten zijn. Behandel asielzoekers net als “ons” en veel mensen zullen NIET boos zijn

  Geliked door 1 persoon

  1. Dan praat je dus over herverdeling van geld. En ik denk niet dat asielzoekers de oorzaak zijn van deze bezuinigingen. Ik denk dat het huidige kabinet hierin de verkeerde keuzes maakt en ik hoop dat er ooit een kabinet komt, dat andere, eerlijkere keuzes maakt.

   Geliked door 3 people

   1. Helemaal mee eens. De bezuinigingen dateren al van ver voor de eventuele toelating van vluchtelingen. En de meeste bezuinigingen zijn niet eens nodig. Zij zorgen voor een grote buffer, die natuurlijk nodig is, maar er is gewoon wel geld in de staatskas. Ik hoop ook dat er ooit eerlijkere keuzes worden gemaakt, maar ik hou er mijn adem maar niet voor in, want dat zie ik niet gauw gebeuren. Zolang de kloof tussen rijk en arm alleen maar groter wordt, zullen mensen die op of onder de armoedegrens leven altijd blijven ageren tegen elke cent die aan vluchtelingen gespendeerd wordt.

    Geliked door 1 persoon

 15. Otessa, jij zegt..Maar waarom kan het niet allebei? Humane opvang voor vluchtelingen én goede zorg en menswaardig bestaan voor iedereen, dat is wat ik wil!
  Als jij 1000 euro gespaard hebt en je hebt een andere auto nodig en ook een nieuwe keuken dan lukt dat toch ook niet?
  Het geld is al een tijdje op en wat er niet is, kan ook niet uitgegeven worden.
  Daarbij zou niet Europa deze vluchtelingen moeten helpen maar de rijke landen in de omgeving.

  Geliked door 1 persoon

  1. Marc, het geld is helemaal niet al een tijdje op. Dat willen ze je wel doen geloven maar dat is gewoon een leugen. De banken maken alweer gigantische winsten. De ING heeft de steun, die de overheid bood tijdens de kredietcrisis allang met rente terugbetaald.
   De pensioenfondsen hebben genoeg geld in kas. Er was even sprake van dat ze de reservepotjes moesten aanspreken, maar dat bleek niet nodig, er werd genoeg met “ons” geld gespeculeerd en goed verdiend. De zorgverzekeraars hebben nog nooit zo goed geboerd. Mensen krijgen andere, goedkopere medicijnen dan die worden voorgeschreven door de artsen. Wanneer ze dezelfde bestanddelen bevatten is daar niets mis mee, maar het gebeurt al te vaak, dat men op de goedkopere medicatie niets of weinig doet en toch niet de duurdere krijgt. Er is een nieuw medicijn tegen darmkanker op de Amerikaanse markt. Dat medicijn kun je alleen krijgen als je in Amsterdam woont, omdat die gemeente het wel vergoedt aan de zorgverzekeraar en andere gemeenten niet. Zie hier de macht van de zorgverzekeraars. Geld hebben ze genoeg. Je kunt in beroep gaan over je medicatie bij die zelfde zorgverzekering, maar een arts van het MCA zei dat er volgens haar nog nooit zo’n zaak was gewonnen. De uitkeringen gaan al jaren niet meer mee met de indexering, de AOW blijft al jaren hetzelfde. Allemaal “kleine” spaarpotjes voor de overheid. Kom me dus alsjeblieft niet aan met deze onzin over een auto of een keuken kopen. Onze overheid kan wel duizend nieuwe auto’s en keukens kopen als ze willen.

   Like

 16. Boos zijn..

  dat is een interessant emotie..
  naast verontwaardiging,
  een menselijke pijn als lotgenoot.

  Reflectie :
  In hoeverre zijn wij lotgenoot..
  pak een bootje.. en roei eens de andere
  kant op.. gewoon als verkenning
  van je zelf.

  Zou ik het durven.. hmm..

  Het is allemaal begonnen met de vraag
  wat mens zijn betekent.. hoe je iemand
  zodanig anders beziet dat zijn lot je
  minder aangaat.. hoe kwam dat?

  Lichte verklaring ?
  We zijn zelf druk bezig met alle knopen
  te bedenken, of ze weer aan het losmaken.
  En dat is waar.. er is voldoende aan ons zelf
  om aan te werken.
  Voedselbanken bestaan er niet voor niets.

  Dus ook een zware verklaring:
  Meer zielen meer vreugde
  of minder te knagen ?
  Existentiële angst.. verdringing
  verarming, Linguïstische armoede
  niet uit te leggen aan de bovenkamer
  en dat minimaal aanvoelen..
  hij pakt mijn brood af !

  Basaal:
  Verder zijn het mensen met menselijke
  behoeften – nu veel duidelijker dan ooit
  Duidelijker wel – maar niet(s) anders.

  Maar wat is er veranderd ?

  Triggers: Kantelpunt van onze Emoties – of alleen die van de media ?
  Is dat het effect van een peuterlijkje met zijn neus in het zand ?
  Ik hoop het niet.. ben bang van wel..

  Verwantschap en trends –
  vertegenwoordiging door beelden en symbolen.

  Nee, ik ben niet Charley Hebdo..
  Nooit van gehoord, nooit gelezen
  ben niet zo van de trends.
  Opeens is iedereen fan..
  Christelijke instelling, iemand aan het kruis
  genageld nog 2000 jaar aanbidden..
  Hebben de Journalisten van C.H.
  zich laten kruisigen, ik denk het niet.

  Slachtoffers hebben in onze cultuur
  een speciale status – en daarom zijn
  ze ook gewild door jagers.
  – nekken snijden.. en martelaarschap

  Dus – ook deze trend sla ik over
  Want het is vooral hypocritie..
  ja.. ja.. ja..

  Diegene die nu tranen draaien
  wilde het voorheen niet weten..
  De aanloop naar de ellende
  werd ontkent.. je kunt je tenslotte
  niet overal mee bezig houden,
  start maar een praatgroepje..
  Wat wil je er aan doen.. ?

  Niets.. niets ga ik er aan doen..
  Dan alleen de volgende vraag

  Worden de vluchtelingen tot mensen
  omgekat en moet dat weer tien jaar duren
  en worden ze dan als je functioneren
  weer terug gestuurd ?

  Als je ze binnenhaald.. voor het sentiment
  dan kun je ze maar beter in een apart kleurtje spuiten
  ik stel voor paars of geel met groene stippen..
  voor de komende kermis die zich later dan weer aandoet.

  Hoezat dat ook alweer met die vluchteldingen
  tussen 1990.. en nu.. want.. het is niet uniek..

  De volgende uitspraak is gelijk serieus.. als niet serieus te nemen
  het is een vervelende paradox – een uitspraak die geldig is en
  zich zelf daarmee weer opheft..

  “We learn from history that we do not learn from history.”
  ― Georg Wilhelm Friedrich Hegel

  Het geeft ook aan de dat de drang om de geschiedenis enigzins
  te sturen – te modereren – de zelfde aanleiding is tot het falen van
  het inzien dat het niet kan.

  Met een ontzettend zure maar waarachtige conclusie..

  Moet je echt overal ingrijpen ?

  Bedenk ook dat diegene die aangekomen zijn..
  De meest fortuinlijken zijn.. of de meest geraffineerden
  De ware mens, die ergens in het traject keuzes heeft gemaakt –
  die we niet willen horen en zien.. omdat dan anders
  de waarde.. waardering vluchteling..
  niet meer zo lief en aaibaar blijkt.
  Bittere keuzes, alles achterlaten.. waar is oma en opa ?
  Waar zijn de zieken en kreupelen..
  waar zijn de armen en minder bedeelden ?

  We krijgen vers menselijk kapitaal aangeboden
  waar zeiken we over – het zijn waarschijnlijk de
  beste van de grote massa .. of ergens ook de slechtsten..
  In ieder geval mensen die een verschrikking hebben overleefd.

  Neem ze serieus in alle facetten.. het sterke mest
  voor een uitgeleefd en doffe wereld die Europa heet.
  Want soms voelt dat zo.. de meest elementaire emotie
  wordt soms vermoord voor de centen.. dus !

  Laten we bouwen – want dat
  houd ons op een positieve manier bezig
  en maakt ons sterk en geeft ons een
  betere toekomst.

  Ik veronderstel.. in mijn uiterst beperkte menselijke blik.

  Geliked door 2 people

  1. Kan de boosheid zich dan niet beter richten op de verbouwing van het binnenhof van 500 miljoen, de verbouwing van het paleis wat steeds meer miljoenen kost, en nog een heleboel weggooi projecten inplaats van te zeuren over geld voor medemensen ?

   Geliked door 2 people

 17. Ook ik heb me verbaasd over de reacties over het AZC. Zelfs mensen die niet eens in de Maaspoort wonen vinden dat ze zich ermee moeten bemoeien via de (social)media. Waarom is het zo moeilijk om iets dat je niet goed kent op te nemen in je naaste omgeving? Deze mensen willen niets liever dan een veilige plek om te wonen en uiteindelijk ook te werken. Dat zou ik zelf ook willen als ik uit een oorlogssituatie zou komen.

  Wat eerder iemand vroeg over “hoeveel ga jij er in huis nemen?” beantwoord ik met “geen, maar ik ga me wel hard maken dat deze opvang mogelijk is”. Ik heb mij inmiddels ook opgegeven als vrijwilliger via gastvrij@s-hertogenbosch.nl want vrijwilligers zijn bij het COA die totaal overspoeld wordt, hard nodig. Ook al is het maar voor een paar uur in de week!

  Over de armoede in Nederland: Ik zie de armoede in Nederland als iets dat zeker niet goed is, maar de problemen van de mensen die nu aan onze voordeur staan zijn toch van een heel andere orde. Wij kunnen hier in Nederland tenminste nog veilig over straat en hebben doorgaans toch wel een dak boven ons hoofd.

  Ik vind die vergelijking dan ook als het vergelijken van appels en peren.

  Beste Tessa, ik sluit me van harte aan bij jouw woorden!

  Chris

  Geliked door 3 people

 18. Je hebt altijd van die brulkikkers die denken dat ze de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
  Ons volk is afgegleden van een trots, tolerant en barmhartig volk tot een volk dat angstig, bibberend is en overal spoken en monsters ziet, zo staan we nu in het leven.
  Er wordt geroepen Eigen Volk eerst! Komt er echter een op een opvang huis voor leden van dat eigen volk, zijn we er ook op tegen. Ze passen niet in ons straatje.
  Op tv was Swiebertje een held, in de praktijk mag ie niet bij ons in de buurt wonen
  We roepen dat onze ouders in het verzorgingstehuis verpieteren, maar gaan we er wel eens heen? Gaan we wel eens een babbeltje maken met die mensen? Nee, lekker brullen vanachter de pc, dat helpt onze ouderen.
  Ik ben opgegroeid in de periode dat we nog om elkaar gaven, dat je in je voortuin zat en babbelde met je buren. Dat je elkaar groette op straat (doe ik nog steeds) ook al kende je diegene niet.
  Tegenwoordig hebben mensen geen tijd meer voor hun buren, zitten in hun eigen eiland, voor de tv of achter hun schuttingen.

  Geliked door 2 people

 19. Het is verdrietig om te zien dat “wij”, of liever “men” zo weinig hebben geleerd uit de geschiedenis. (wie die “wij of men” dan ook mogen zijn) De geschiedenis herhaalt zich. Ook toen sloten de grenzen zich voor vluchtelingen en we weten allemaal hoeveel slachtoffers dat heeft opgeleverd (meer dan 6 miljoen want het ging niet alleen om Joodse vluchtelingen, maar ook om zigeuners, Jehova’s Getuigen, Communisten, homoseksuelen, politiek niet correcten etc) Het is dan ook hartverwarmend om jouw “Boze Bericht” zoals ik het noem, te lezen en de vele positieve reacties die je hierop krijgt. Gelukkig zijn er nog medemensen die wel plaats willen inruimen en onze welvaart willen delen met mensen die gevlucht zijn uit verschrikkelijke situaties/gebieden. Als ik luister naar de ongefundeerde bezwaren die men klakkeloos uitroept tijdens interviews op b.v. de televisie dan weet ik niet of ik verdrietig wordt of sprakeloos van verbazing over zoveel ongefundeerde domheid. Ik weet wel dat ik boos wordt. Ik wordt boos als ik een domme vrouw hoor zeggen dat haar dochters dan ’s avonds niet meer veilig over straat kunnen. Weet zij niet dat de meeste slachtoffers van aanrandingen etc aangevallen werden door bekenden? Een buurman (Marianne Vaatstra) een familielid of ex-vriend(in) (verpleegkundige Linda). Mishandeling van ouderen door de eigen familie komt vaker voor dan gedacht. Naar schatting 200.000 worden jaarlijks geestelijk of lichamelijk mishandeld door (klein)kinderen. En zo kan ik nog even door gaan. Goh, maar dan hoor ik al deze schreeuwlelijken niet, dan is het akelig stil. En dan nog zo een: ze pikken onze banen in.
  Ja ja, al die rotbaantjes zeker waar werkgevers al jaren niemand voor kunnen krijgen. Duitslands regering is zo handig geweest om daar op in te spelen, daar mogen asielzoekers wel werken. In NL mogen ze niet eens werken als ze nog in hun procedure zitten en we weten allemaal hoe lang dat kan duren (jaren). Het is niet waar Marc Gubbels, dat we door voorzieningen te bieden aan vluchtelingen, we onze eigen behoeften tekort doen. Er is genoeg geld om beide te doen. Dan de woningnood en het inpikken van woningen ten koste van onze jongeren. Er is al jarenlang onvoldoende in sociale woningbouw geïnvesteerd en daar worden nu de vruchten van geplukt, daar zijn vluchtelingen niet de schuld van, hoogstens het slachtoffer, net als onze woningzoekende startende jongeren. Het is ontzettend triest dat zoveel mensen de kreten stompzinnig overnemen zonder te checken op inhoud en daarom ben ik blij dat Otessa0 haar mening zo onverbloemd op het I-net heeft gezet. Ik kan alleen maar zeggen, dat zij wel voor mij spreekt, en ik hoop voor velen met mij. Hiermee distantieer ik mij van de schreeuwers die zogenaamd ook voor mijn rechten opkomen!!!

  Geliked door 1 persoon

 20. Om te beginnen ben ik niet tegen opvang van vluchtelingen maar wel de aantallen en de oncontroleerbaarheid. Je zou mensen ook helpen in hun eigen regio. Dus Otessa0 als je maar hard zat
  ” schreeuwt ” dat ze hier moeten komen dan mag dat, maar als je hard zat schreeuwt dat je ertegen bent en een andere oplossing voorstaat voor deze mensen dan mag dat niet !! Als je dus een tegenmening hebt schreeuw je ?? Het geschreeuw zoals je dat noemt is niet gebaseerd op alleen maar onderbuik gevoel maar heeft ook altijd wel een kern van waarheid (minimaal) en eerdere gebeurtenissen.Om maar met het laatste incident te beginnen, kijk maar naar gisteren bij Utrecht. Grote massale vechtpartij tussen vluchtelingen onderling. Kijk maar naar opnames van Pownnews. Als mensen een andere mening hebben dan de jouwe dan heeft dat echt niet meteen te maken met ” een blonde meneer uit Den Haag ” En dat je bang moet zijn om je tegenstem te laten horen want anders ……… Ik denk dat dat meer iets is van mensen die niet bij die blonde meneer horen. Kijk maar naar wat er gebeurt is met Pim Fortuijn en Theo van Gogh. Dus juist de mensen die een weerwoord geven moeten bang zijn. Het ontgaat je aan logica als er gezegd wordt dat onze ouderen voorrang moeten hebben op vluchtelingen. Nou die snap ik dan wel weer. Onze ouderen hebben er hard voor gewerkt om Nederland op te bouwenen hebben hier altijd premies voor betaald. Dus dan mogen ze ook wel een stapje voor hebben denk ik. Verder vraag ik me af waarom er een verblijfsvergunning voor 5 jaar afgegeven moet worden. Laat ze dit ieder jaar opnieuw bekijken. En waarom moeten die mensen een inburgeringscursus volgen als ze misschien weer na 1 of twee jaar weer terug willen/moeten. NIET de komst van een paar honderd vluchtelingen maakt de mensen, maar de grote hoeveelheid van vele duizenden wellicht tienduizenden maakt de mensen bang. En ook de ongecontroleerdheid van dit alles. Tot slot heb je het over generaliseren wat je niet wilt dat mensen doen, maar zelf vindt je dus wel dat als je tegen het opnemen bent van de vluchtelingen je voor die blonde meneer uit Den Haag bent. Wat is dat dan.
  Met groet,
  Willy

  Geliked door 1 persoon

 21. Jasper, als jij naar het ziekenhuis moet, neem jij dan ke eigen bed mee? Als je een eind wilt rijden met je auto, leg je dan zelf even een stuk asfalt? Vanwege je stompzinnige reactie vind ik je een ontzettende l*l. Als je nog met op feiten gebaseerde argumenten kwam was het wellicht anders. Dikke pluim voor Otessa! O ja Jasper, ik heb eigenlijk liever niet dat je naar het ziekenhuis gaat….Aanzuigende werking op je soortgenoten, weet je wel.

  Like

 22. Ja doorgenomen, leuk geschreven puur op emoties van een mens. Dat ieder mens zich in thuis voelt. Zo is het geschreven, maar dat is niet de realiteit. Ik zou eigenlijk als ouders heel veel zorgen maken om de toekomst van onze kinderen.

  Hier wat voorbeelden:
  1. Stukje Nederlandse cultuur “Sinterklaas en Zwarte Piet” dreigt op uitsterven, omdat (de minderheid) zich gediscrimineerd voelen.
  2. In het ziekenhuis te Utrecht hebben ze speciaal voor de Moslims een aparte ruimte waar ze kunnen bidden met alle luxe van dien. christenen moeten maar genoegen nemen met een publiekelijke lege ruimte.
  3. Nederland is de land van de democratie, maar ook dat is al inmiddels weg. Telkens opnieuw (ik gaf je twee kleine voorbeelden) moet de meerderheid maar buigen voor de minderheid. Dat is geen democratie.
  4. Vluchtelingen is een tool dat de elite ingezet heeft. In Duitsland staan de vluchtelingen al met ISIS vlaggen te zwaaien. En er wordt ook letterlijk gezegd alle christenen en niet gelovigen moeten dood.

  Mooie artikel, maar absoluut niet de realiteit en kom je niet ver mee.

  Ik heb Nederland niet verlaten, omdat het zo saai en plat is. Maar dat ik genoeg persoonlijke ervaringen heb dat niet met twee handen te tellen valt dat het allemaal niet meer klopt.

  Geliked door 2 people

 23. Het argument dat we oorlogsvluchtelingen moeten helpen is twijfelachtig, omdat het alleen inhoudt dat ze hier komen in plaats van in een veilig gebied in Syrië, Turkije, Libanon en Jordanië. Het gaat niet om het verschil tussen oorlogsgebied of Europa, het gaat om het verschil tussen een vluchtelingenkamp in de woestijn of Europa. Ook al is het leven in de vluchtelingenkampen erg zwaar, het is geen oorlog. Het is vreemd om het deel dat Europa weet te bereiken, een toekomst hier te gunnen, terwijl het grootste gedeelte van de vluchtelingen sowieso daar achterblijft.
  Als je dan daarnaast de enorme gevolgen voor onze samenleving meeweegt – het is te verwachten dat alleen al op basis van de instroom in 2015 de problemen met moslim-immigranten met minimaal 5% zullen toenemen, maar waarschijnlijk veel meer, tot wel 30%, eventuele aanslagen heb ik dan nog niet eens meegerekend – dan moet de conclusie zijn: de grenzen moeten hermetisch afgesloten worden.
  Zie https://janstemerdink.wordpress.com/2015/09/25/valt-het-allemaal-wel-mee/

  Like

 24. Jammer dat je BOOS bent, zoals je het schrijft, in hoofdletters ook nog. Ik denk niet dat groeperingen in de samenleving, vanuit welk gezichtspunt dan ook, nader tot elkaar komen als iedereen steeds maar weer BOOS is. Liever is er meer begrip en communicatie naar de mensen die BOOS zijn, maar in werkelijkheid vooral BANG zijn (de onderbuik). BOOS tegen BOOS, dat heeft nog nooit tot iets goeds geleid. Ik denk dat het goed zou zijn als stadsbestuurders de moeite namen om inzichtelijk te maken hoe het proces verloopt: van vluchteling, via asielaanvraag, naar statushouder en alles daar omheen. Er worden nu allerlei zaken door elkaar gehaald en er is veel onwetendheid. Dit ‘niet-weten’ leidt tot angst.

  Like

 25. Wat een goed blog! En voor diegene die zeggen “hoeveel neem je er in huis?” Wil ik zeggen dat je ook geen bejaarden of andere vreemden in huis neemt terwijl je wel heel graag hebt dat zij het goed hebben.
  Ouderen en jongeren en wie dan ook hebben recht op een goed leven en een veilig onderkomen.

  Like

 26. Die nep blonde meneer stamt zelf ook af van mensen die hier heengevlucht zijn.
  Omdat ons koloneale regime viel en ze moesten vluchten voor hun eigen volk?

  Like

 27. Nou ik ben het er niet mee eens dus. Je kunt pas voor een ander zorgen als je goed kunt zorgen voor jezelf ook als land is die regel van toepassing. Voor nu zorgt Europa voor de Grieken en van alles, maar niet goed voor het eigen land. Ga daar eerst maar eens naar kijken en dan pas kun je gaan zorgen voor een ander en niet eerder.

  Ik heb een autistische zoon en als ik merk hoe ernstig er in de zorg gesneden is….de toeslagen alles. En dat geldt niet alleen voor mij. Iedereen merkt dat. Als je er nou nog vruchten van kunt werpen, maar dat is er niet. Iedereen raakt gedeprimeerd omdat we allemaal onze belastingcentjes in een bodemloze put zien verdwijnen. Tuurlijk zijn de mensen boos!

  Ik blijf erbij….zorg eerst goed voor jezelf en dan pas voor een ander. Laat ieder land de problemen voor zichzelf dragen. En ik snap de vluchtelingen wel. Ik zou ook vluchten met mijn kinderen, maar dat neemt niet weg dat ik de hulp te ver vind doorschieten. Zeker niet na al die voedselpakketten die respectloos geweigerd worden, ruzies omtrent geloof en wat al niet meer. Hulp heel graag of helemaal niet, maar ga dan terug naar waar je vandaan komt en val ons verder niet lastig.

  Like

 28. De mensen die zo hard schreeuwen zijn niet zozeer bang voor de vluchtelingen maar voor hun eigen hagje ijn bang dat ze moeten delen, ook iets afstaan voor een ander in nood want hebben ze ooit zo hard geschreeud over de stille armoede hier? welnee dat is (volgens hun)toch hun eigen schuld, hadden ze beter op moeten letten.

  Like

 29. Goed gezegd! Jammer dat de kranten daar niet naar luisteren. Dankzij een blonde meneer is het helemaal geaccepteerd om openlijk asociaal te zijn. Niemand die zich meer schaamt, want die blonde zegt het toch ook… Wat een verloedering.

  Like

Reacties zijn gesloten.