Door de strot ‘gedouwd’

Vandaag maar eens gekeken op de facebooksite van de bewonerswerkgroep van mijn wijk. Zij zeggen de bewoners van de wijk te vertegenwoordigen, dus ik ben benieuwd of ik mijn mening over de komst van vluchtelingenopvang in onze wijk terug kan vinden. De site blijkt echter verre van neutraal en ik vind mijn mening er niet echt op terug (ondanks een sporadisch positieve inbreng). Sommige gedeelde berichten (zoals een stuk over een afgebrand asielzoekerscentrum in Zweden) hebben niets met onze wijk te maken en grenzen niet alleen aan stemmingmakerij, maar zijn de grens vaak al ruimschoots overgestoken. De reacties die er bij staan zijn niet alleen tenenkrommend, maar ronduit walgelijk. Bijvoorbeeld de reactie op het hekken zetten (voor verbouwingswerkzaamheden) rondom de toekomstige vluchtelingenopvang. De reactie ‘gewoon stroom erop, willen ze zo snel mogelijk weer terug’, is nog erger dan walgelijk. Dat mensen dit soort onzin tegenwoordig verkondigen met hun volledige naam erbij, is bijna beangstigend. Normen en waarden zijn ver te zoeken, en men voelt zich bij het uitbraken van deze onzin blijkbaar volop gesteund door een grote groep gelijkgestemden. Dat deze gelijkgestemden in de afgelopen weken hebben laten zien dat ze zowel verbaal als fysiek geweld niet schuwen, helpt bij het verkondigen van dit soort meningen waarschijnlijk ook wel mee.

Wat verder steeds weer terug komt op deze site (en op vele andere plekken), is de boosheid omdat men ‘niks te zeggen heeft’, ‘het door de strot wordt ‘gedouwd’ ’, ‘hij (de burgemeester) dit tegen kan houden maar het vertikt om te luisteren naar de bewoners’. Mensen worden boos omdat ze niet gehoord worden. Dezelfde mensen staan echter bij uitleg te schreeuwen en ‘boe’ te roepen of draaien, nog net hun vingers niet in hun oren stoppend, de sprekers demonstratief hun rug toe. Volgens mij is het niet zo dat zij niet gehoord worden, want men praat hard genoeg en overstemt elk tegengeluid, nee, ze worden wel gehoord, maar ze krijgen hun zin niet! Dat is iets heel anders!

Mogelijk denken deze mensen dat ze de mening van de meerderheid verkondigen, en voelen ze zich daarom in hun recht staan, maar dat is nog maar zeer de vraag. Ze worden waarschijnlijk gesterkt in hun mening omdat die ene partij (overigens een partij met weinig echte inspraakprocedures) op dit moment de grootste van Nederland lijkt te worden. Als er nu verkiezingen zouden zijn dan. En die zijn er gelukkig nog even niet. Wat men echter vergeet, is dat de grootste partij van Nederland niet per se ook de mening verkondigd van de méérderheid. De méérderheid van álle Nederlanders stemt namelijk volgens de peilingen niet op de mogelijk grootste partij, áls er nu verkiezingen zouden zijn.

Bij het inburgeringsexamen moeten mensen onder andere leren over hoe de politiek in ons land werkt. Het lijkt mij een goed idee dat íedereen in Nederland vanaf nu verplicht dit examen doet. Want democratie is niet doen wat degene die het hardste schreeuwt wil. En juist daarom vind ik het zo vervelend dat de schijn gewekt wordt, dat de ‘bewonerswerkgroep’ de mening van de hele wijk vertegenwoordigt.

Gelukkig is er inmiddels ook een andere facebooksite, met een pósitieve insteek. En het leuke is dat deze site meer likes heeft, dan de site van de ‘bewonerswerkgroep’. Dat sterkt mij dan weer in het idee dat niet heel onze wijk bestaat uit egocentrische schreeuwers, die stampvoetend hun zin willen krijgen. En daar ben ik heel blij mee!

Advertentie

6 gedachtes over “Door de strot ‘gedouwd’

 1. Welke positieve facebook pagina is dat? Ik wil hem graag liken!

  Ik begin het gezeur vanuit de bewoners een klein beetje zat te worden: een facebook pagina vol van die piepers die de bewoners van Empel “bedient” is ineens voor “alleen leden” geworden. Misschien kregen ze last van mensen die NIET tegen waren? Het voordeel is dat ze nu tenminste achter een dichte deur tegen elkaar aan zitten te klagen. Heeft de rest er geen last meer van.

  Als goed voorbeeld van iemand die de armen op een positieve manier uit de mouwen steekt is predikante Marieke den Hartog, zij organiseert maaltijden die door Nederlanders én vluchtelingen worden bijgewoond. Op die manier breng je mensen in contact, start je een dialoog. Ik heb zelf zo’n maaltijd mee mogen maken en ik kan alleen maar zeggen: een absolute aanrader!

  Maar tenslotte: weer een top artikeltje wat mij betreft 🙂

  Chris

  Like

  1. Thanks. De site die ik bedoel gaat niet over Empel, helaas, maar misschien kun je zelf iets beginnen? Daarnaast zijn er gelukkig ook wat landelijke sites met een positief geluid. Maar die heb je vast als wel gevonden. Succes!

   Like

   1. http://eetmee.nl vind ik een heel mooi voorbeeld van een positief signaal. Niet alleen voor vluchtelingen maar ook bijvoorbeeld voor bejaarden die intermenselijk contact tekort komen. Voorbeelden genoeg zou ik zeggen. Als iedereen nu even over zijn eigen achtertuintje kan ophouden zou ik dat erg waarderen 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Wat mij bekruipt na het lezen van je reactie, is het gevoel dat je je toch wel wat verheven voelt over je buurtbewoners. Natuurlijk heb je een punt. Maar dat hebben je buurtbewoners ook. Misschien kunnen ze het niet zo netjes verwoorden en/of zijn het niet allemaal pilaren van de maatschappij, maar het wordt hen in feite ook door de strot gedouwd. Door politici die zich in mijn visie ook verheven voelen boven delen van het volk. Tenminste die indruk krijg ik. Zij weten het immers beter want zij zijn hoog opgeleid? Feit is dat het wel degelijk gevolgen heeft voor de buurt. Welke gevolgen moet nog blijken, maar het vergelijken met de plaatsing van een supermarkt is stupide en arrogant. Daarbij worden beslissingen genomen en daarna wordt de bevolking geïnformeerd. Toch echt wel de verkeerde volgorde. Dat je zegt dat mensen schreeuwen omdat ze hun zin niet krijgen is niet gepast, deze mensen reageren op een onomkeerbaar besluit. Dus wat heeft je zin krijgen er mee te maken. Mensen zijn boos. Waarbij ik niet voor wil gaan aan het feit dat er inderdaad niet al te snuggere mensen tussen zitten. Deze situatie heeft voor en tegenstanders. Maar deze situatie is niet zwart-wit. Waar ik mee ook aan erger is dat de PVV er constant door je bij gehaald wordt. Waarom zou iedereen met kritiek PVV stemmen? Daarbij moet gezegd worden dat iemand als Geert Wilders toch opkomt voor zijn mening. Ondanks de dodenlijst waar hij waarschijnlijk wel ergens op staat. Beetje omgekeerde wereld als jij je verhaal anoniem doet. En nee, ik stem geen PVV.

  Like

  1. De berichten over de bijeenkomst in Steenbergen gisteren, onderstrepen denk ik het punt wat ik wilde maken. Ook al worden dingen (in hun ogen) door hun strot geduwd, dan is er nog een andere manier van communiceren mogelijk. Eén die de democratie niet onderuit haalt en ruimte laat voor andere meningen. De situatie is zeker niet zwart en daarom is dialoog ook zo belangrijk. De gebeurtenissen in Steenbergen laten echter zien dat met een bepaalde groep mensen geen dialoog mogelijk is. Ik vind het een beetje naïef om je ogen te sluiten voor zoveel verbaal (en soms ook fysiek) geweld van deze tegenstanders van een azc. Zij domineren momenteel het debat met betrekking tot asielzoekers, laten geen ruimte voor welke andere mening dan ook en pretenderen de meerderheid van Nederland te vertegenwoordigen (of worden in de media deze rol toegedicht). Dát is waar ik me steeds weer boos over maak. Gelukkig was de krant die ik vanochtend las dit maal wat genuanceerder dan gewoonlijk en werd er niet automatisch vanuit gegaan dat de grootste schreeuwers de mening van de meerderheid vertegenwoordigen.
   Verder lijkt me mijn anonimiteit nog steeds niet zo’n gek idee, als je ziet hoe gisteren in Steenbergen mensen met een andere mening behandeld werden. Misschien is dat inderdaad laf, maar ik kies er voor om onbeveiligd over straat te kunnen. Ook voor mijn gezin wel zo prettig.
   Je opmerking over een supermarkt kan ik overigens niet plaatsen.

   Like

 3. Precies wat ik dacht toen ik las over steenbergen! Voor alle duidelijkheid: hier hebben ze het “correct” aangepakt: eerst informatie avond, daarna beslissen. Blijkt dus maar weer dat de eerdere uitspraken van mensen die vinden dat de gemeentes dit in “verkeerde volgorde” doen geen argument hebben: blijkbaar gebeurt dit dus ook als de gemeente dit omdraait: het volk gedraagt zich weer als een opgejaagde roedel wolven.

  Ik denk dat er met dit soort onderbuik sensatie geen zinnig gesprek te voeren is met lokale bevolking en dat een gemeente dus geen andere keuze heeft dan hier overheen te gaan met hun beslissingen. Op deze manier (ook al is het misschien een klein deel van de bevolking die zo “schreeuwt”) kan een gemeente/overheid misschien niet anders.

  Op momenten als dit schaam ik mij kapot dat de overgrote meerderheid zijn mond houdt. Dat er niet meer positieve reacties komen. Maar die laten zich waarschijnlijk – net als de anonimiteit/veiligheid van 0tessa0 – onder het maaiveld forceren.

  Chris

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.