Kristallnacht

Gisteren sprak ik met iemand van een anti-racisme groep over de Kristallnacht. Hij vertelde me dat hij in de krantenartikelen uit 1938 veel overeenkomsten ziet met de huidige tijd. Ook mij bekruipt al enige tijd dit onbehaaglijke gevoel. In de krant lezen hoe extreem-rechtse partijen de laatste weken bijeenkomsten over vluchtelingenopvang hebben geïnfiltreerd en verstoord, versterkt mijn gevoel. De scheidslijn tussen extreem rechts en rechts lijkt steeds vager te worden.

Het voedt wederom mijn angst dat onze democratie wordt ondermijnd. In vorige blogs heb ik verwoord hoe ik en andere ‘voorstanders’ van vluchtelingenopvang bang zijn om hun mening te uiten. De afgelopen week is gebleken dat de enkeling die zich wel durfde uit te spreken, het spreken onmogelijk wordt gemaakt. In één van de reacties op mijn eerste blog werd gezegd dat het overdreven is een steen door de ruit te vrezen, maar dat dat helemaal niet zo’n gekke angst was, heeft de dappere spreekster in Steenbergen inmiddels ondervonden.

Wat minder opvalt is, dat door al het extreme geschreeuw niet alleen de ‘voorstanders’ niet gehoord worden, omdat ze niets durven te zeggen, maar dat ook ‘tegenstanders’ met een wat mildere visie het onderspit delven in dit verbale en fysieke geweld. Ik realiseer me heel goed dat deze mensen ook iets te vertellen hebben, dat hun angsten misschien niet gegrond zijn, maar voor hen wel reëel, dat hun bezwaren niet de mijne zijn, maar wel bestaansrecht hebben.

‘Tegenstanders’ voelen zich soms in een bepaalde hoek gedrukt door ‘voorstanders’. Maar misschien is nu de tijd gekomen dat ook zij opstaan tegen de extreme uitingen die de afgelopen week te horen waren. Dat dappere ‘tegenstanders’ opstaan en zeggen dat ze weliswaar tegen vluchtelingenopvang zijn, maar ook tegen het verbale geweld dat in de verschillende zalen door heel Nederland te horen was. Neem stelling door te zeggen dat mensen met extreem racistische en dreigende taal niet welkom zijn en dat zij niet de mening van ‘tegenstanders’ vertegenwoordigen. Misschien dat er dan eindelijk ruimte komt voor meer nuance. Misschien komt er dan ook ruimte voor een gesprek, waarin serieus gekeken kan worden naar angsten en bezwaren. Een gesprek waarin vervolgens angsten misschien wel ongegrond blijken te zijn en bezwaren soms best wel reëel.

Laat in elk geval íedereen duidelijk stelling nemen tegen racisme en extreem rechts en laten we hopen dat mijn angst en onbehagen met betrekking tot overeenkomsten met de Kristallnacht ook ongegrond blijken te zijn.

Advertentie

Een gedachte over “Kristallnacht

 1. Ik weet niet of ik het helemaal eens ben met je, maar ik geef wel toe dat er hier en daar analogieen te vinden zijn.

  Bijvoorbeeld: op de facebook pagina van “Maaspoort Nee tegen AZC” vind ik een bericht dat door de (overigens ook anonieme) beheerder van deze pagina gepost is:

  “ENG..
  Dat er mensen zijn die vinden dat asielzoekers mogen verzuipen, vind ik eng. Maar dat er mensen zijn die in het Arabisch posters met “welkom” voor de ramen hangen en ze doodknuffelen, vind ik ook eng.
  Dat een gesjeesde kunstenaar in zijn uppie Zwarte Piet kan verneuken vind ik eng. Maar dat er mensen zijn die vinden dat alle zwarten moeten oprotten vind ik ook eng
  Dat islamitische asielzoekers christenen afmaken in AZC’s vind ik eng.
  Dat er mensen zijn die alle asielzoekers over één kam scheren, vind ik eng. Maar dat onze wet uithuwelijken van kinderen niet aan kan pakken, vind ik ook eng
  Dat ik wellicht over 15 jaar wakker wordt gemaakt door minarettengejank vind ik eng. Maar dat er moskeeen in de fik gestoken worden, vind ik ook eng.
  Maar een asielzoeker die een crimineel delict pleegt niet het land uit kunnen zetten, vind ik ook eng.
  Asielzoekercentra zien als één brok ellende vind ik eng. Maar asielzoekers die het er vinden stinken en weglopen vind ik ook eng.
  Op sociaal media alle opruiende Hoaxen voor zoete koek slikken en delen vind ik eng.
  Maar álles bagatelliseren met een geitenwollensokken smile, vind ik ook eng
  Dat er tweestrijd in mijn hoofd is, vind ik eng. Maar dat er in heel politiek Nederland geen enkele leider in staat is, om met gezond en sociaal verstand en daadkracht de zaken te regelen en een duidelijke visie op de toekomst heeft om de tweestrijd in ons land te beteugelen, dat….. dat vind ik pas echt eng”

  Laten we even analyseren wat hier gebeurt:

  1. Alle problemen waar ergens vaag een huidskleur aan hangt vegen we voor het gemak op één grote hoop. Eigenlijk is het allemaal de schuld van de asielzoekers én van de politiek. Komt me vaag ergens bekend voor, niet? Duitsland in een tijd van werkeloosheid en schaarste, de politiek leek machteloos. Op dat moment steekt er die ene politicus de kop op die spieren toont naar de elementen waar iedereen bang voor is: die vreemdeling, het buitenland.

  2. De auteur laat deze boodschap, doorregen met een gevoel voor menselijkheid en begrip aan zijn publiek horen. “Nee, ik heb echt het beste met deze mensen voor, MAAR….”. Intussen bevestigt de auteur alle angstgevoelens die bij zijn publiek leven op een slinkse en gevaarlijke manier. De waarheid van zijn uitingen staan verder buiten kijf in de ogen van zijn publiek.

  3. Alle mensen die hierop reageren lijken het ermee eens te zijn. Lijken te zijn, want wat gebeurt er als ik vervolgens in een reactie dit laat weten:

  “Wat ík eng vind, zijn mensen die alle “problemen” van deze tijd op het dak van de asielzoeker of de andersgekleurde landgenoot schuiven. Het engst vind ik het dan nog dat iemand deze haatboodschap verkoopt gemengd met een vleugje begrip.

  Wat is nu je boodschap? Waar ligt je probleem? Maar vooral ook: waar is je oplossing?”

  Nodeloos te zeggen dat deze reactie binnen 2 minuten verwijderd was. Misschien wat dramatisch gesteld, maar dit is een mooi gevalletje censuur van andersdenkenden.

  Deze mensen zoeken elkaar op, juist om GEEN oplossingen te vinden, maar om elkaar te bevestigen in waar ze bang voor zijn. Stel je voor dat je eens persoonlijk zou gaan kijken bij een AZC hoe het eraan toe gaat? Stel je voor dat je kennis gaat maken met de mensen die deze kant op komen?

  Dát is pas eng 🙂

  Chris

  Like

Reacties zijn gesloten.