“Akkoord om vluchteling te stoppen”, kopte een krant deze week. Misselijk werd ik er van. Alsof het niet om mensen gaat, die uit wanhoop wegvluchten uit een land waar leven onmogelijk is geworden. Alsof het gaat om een sprinkhanenplaag, die bestreden moet worden. Ziek word ik van dit soort berichtgeving.

Nog zieker word ik als ik doorga onder de kop en lees dat Turkije een paar miljard krijgt om te zorgen dat vluchtelingen niet meer naar Europa kunnen komen. Alsof je je vuilniszak in de tuin van de buurman dumpt, zodat jij er in elk geval geen last meer van hebt, er niet meer van wakker hoeft te liggen. En mocht de vuilniszak in de zomer gaan stinken, dan is dat de schuld van de buurman, die de rommel in zijn tuin niet goed opruimt.

Alleen gaat het in dit geval niet om afval, maar om mensen. Kinderen en volwassenen die een zeer gevaarlijke situatie zijn ontvlucht en die alleen zo nu en dan medelijden en mededogen krijgen, wanneer ze dood aanspoelen op één van ‘onze’ kusten. Hoewel ‘onze’, die kust is meestal die van die andere buurman, die volgens Europa teveel vuilniszakken in zijn tuin heeft en er niets aan doet. Griekenland krijgt een tik op de vingers, omdat het te weinig doet om te voorkomen dat ontheemde mensen doorreizen naar het rijkste deel van fort Europa. Griekenland dat afgaande op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zelf op sterven na dood was financieel gezien. De buurman in de bijstand, van wie je verwacht dat hij een super de luxe schutting bouwt, omdat jij anders tegen zo’n lelijk, kaal muurtje zit aan te kijken. Logisch, toch?

Wat is er mis mee als het rijke Europa zélf meer vluchtelingen gaat opvangen? Eerlijk verdeeld over diverse landen? De Europese unie heeft in het totaal zo’n 500 miljoen inwoners, Turkije rond de 80 miljoen. Turkije vang nu zo’n twee miljoen mensen op, Europa nog geen miljoen. Ben ik de enige die de disbalans ziet? Daarbij hebben de rijkste landen in de Europese unie veel meer geld dan bijvoorbeeld Turkije en Griekenland. Dus ook daar weer disbalans.

Nederland behoort tot die rijkste landen. Deze week lees ik ook in de krant dat mensen in Nederland weer vaker en luxer op vakantie gaan. Zo slecht hebben velen het blijkbaar niet hier. En ja, natuurlijk hebben we voedselbanken, en ja, ook steeds meer mensen in de bijstand helaas. Maar als je kijkt naar hoe rijk Nederland is, is dat gewoon belachelijk! Waarom slikt iedereen de leugen dat dit niet anders kan steeds maar weer voor zoete koek? De leugen dat we niet genoeg geld hebben om verschillende groepen in Nederland een menswaardig bestaan te geven, laat staan mensen die vanuit een nog veel slechtere situatie (de vergelijking mag niet eens getrokken worden eigenlijk!) naar ons land vluchten? Denk na! Waarom is het niet mogelijk om andere politieke keuzes te maken? Daarbij moeten Nederlanders misschien om te beginnen eens kritisch naar hun eigen stemgedrag kijken. Want dit gedrag léidt namelijk tot die politieke keuzes. Kijk bijvoorbeeld eens welke politieke wind er al zo’n 25 jaar door Nederland waait, welke partij bijna altijd in de regering heeft gezeten, en door welke partijen deze gesteund werd.

Ik denk dat het hoog tijd wordt, dat we onze eigen ‘rommel’ gaan opruimen. Tijd om onze tuin wat mooier te gaan maken. Een tuin waarin álle planten weer kunnen en mogen groeien en waarbij er dan ook weer ruimte komt voor mooie nieuwe planten. Een tuin waar het voor íedereen goed toeven is!

 

Advertentie