Dat de menselijke maat bij diverse coronamaatregelen zoek is, hebben we al kunnen zien in verpleegtehuizen waar ouderen eenzaam en alleen sterven. We hebben corona uitgeroepen tot gemeenschappelijke vijand en net zoals in vele dictatoriale staten werkt dat uitstekend om alle kritiek te laten verstommen. Wie niet voor ons is, is tegen ons. Dingen ter discussie stellen is uit den boze, regels worden klakkeloos opgevolgd.

De nieuwste maatregel die op papier door het RIVM is uitgevaardigd, getuigt opnieuw van weinig menselijkheid of gezond verstand. Deze week mag de jeugd weer gaan sporten. Tot 12 jaar hoeft dat niet op 1,5 meter, van 12 tot 18 wel en ben je ouder dan mag je nog helemaal niet sporten in teamverband. Dit kan op papier een goede maatregel zijn, maar in de praktijk geeft dit problemen. In het team van zoonlief voetbalt een jongen die half mei 19 jaar wordt. Hij mag tot zijn verjaardag mee trainen, natuurlijk op 1,5 meter afstand, en daarna is hij niet meer welkom. De letter van de wet is star en wordt strikt op gevolgd bij de vereniging waar hij voetbalt. Mijn hoofd ontploft door dit soort stompzinnigheid. Corona maakt echt geen onderscheid tussen 19 jaar min één dag en 19 jaar plus één dag. Bij diezelfde vereniging komt het nu ook voor dat 13-jarigen niet bij hun eigen team met 12-jarigen mogen voetballen, maar overgeplaatst worden naar een hoger, onbekend team.

Ik vraag me af hoe dat dan gaat op scholen; mogen kinderen die zijn blijven zitten en in groep 8 al 13 zijn, nu niet naar school? Dus terwijl de rest van de klas het school jaar min of meer af kan maken en afscheid neemt van de basisschool, zit die 13-jarige alleen thuis? Ik weet het niet, maar ik hoop echt dat scholen hier soepeler mee omgaan. Kinderen uitsluiten is onmenselijk, zowel voor, tijdens als na corona!

En ik snap best dat je onderscheid wilt maken en twee groepen wilt creëren, maar bij de scheidslijn zou toch gewoon met een menselijke maat gemeten moeten worden. Corona ziet écht het verschil niet en er is geen enkele wetenschapper die beweert van wel. Ik snap dat er maatregelen nodig zijn en corona is echt geen gezellig virus, maar ik denk dat het hoog tijd wordt dat we gaan evalueren of er niet meer kapot gemaakt wordt dan ons lief is.

De manier waarop we kritiekloos regels opvolgen als noodzakelijk kwaad tegen de gemeenschappelijk vijand corona is gevaarlijk voor onze rechtstaat. Leven volgens de geest van de wet, in plaats van de letter van de wet lijkt me veel zinvoller. Ga soepeler om met grensgevallen, op welk gebied dan ook, daar valt echt geen dode meer of minder door.

Advertentie