Mijn eerst reactie op dit bericht vanochtend? Wat een arrogante, zelfingenomen l*l!

Al weken lees en hoor ik in allerlei media dat ik een verschrikkelijk slecht mens ben, omdat ik me (voorlopig) niet laat vaccineren. Iedereen die in datzelfde kamp zit, krijgt het etiket wappie opgeplakt en daar hoeft men niet meer mee in gesprek te gaan. Vrijheid van meningsuiting is heel leuk, maar niet als je niet met de massa mee mekkert. Dan mag je weliswaar je mening uiten, maar wordt er naar jouw argumenten niet meer geluisterd.

En nu worden ‘we’ dus geframed als decadent. Maar wie zijn die ‘we’ nou eigenlijk? En zitten we eigenlijk wel in hetzelfde kamp? Dat laatste is wat mij betreft zeker niet het geval. Ik geloof in vaccineren, ik denk dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat vaccineren bij heel veel ziektes zin heeft. Of dat bij Covid ook zo is, waarschijnlijk wel, als je op macro niveau kijkt. De cijfers lijken dit ook uit te wijzen, hoewel daar hier en daar nog wel wat kanttekeningen bij zijn te plaatsen. Daar hoef je geen viroloog voor te zijn, iemand met kennis van statistiek komt ook een heel eind.

Maar als je kijkt op individueel niveau is het een heel ander verhaal. Waar bij de ene persoon bijvoorbeeld de kans heel klein is op bijwerkingen na vaccinatie, is de kans bij andere mensen een stuk groter. En in dat kamp zit ik. Ik heb in het verleden geleerd dat medicijnen en behandelingen bij mij een heel andere uitwerking hebben dan bij de gemiddelde patiënt. Als je statistiek hierop los laat dan is de kans op bijwerkingen bij mij stukken groter dan gemiddeld. Tel daarbij op dat ik al corona hebt gehad en weeg dan de kansen af, dan kom je tot de echt niet geheel wappie conclusie dat het in mijn individuele geval beter is even te wachten met vaccineren tot er wat meer bekend is over bijwerkingen zowel op korte als op lange termijn.

De Jonge gooit met zijn uitspraken iedereen op één hoop; als je je niet laat vaccineren ben je decadent, maak je vaccineren verdacht en ben je niet solidair. Wat een onzin! Dat hij überhaupt het woord solidair uit durft te spreken! Ik sta al anderhalf jaar alleen in mijn gevecht om mijn hoofd boven water te houden, met een inkomstenverlies van meer dan 60%, zonder enige coronasteun. Ik zit met allerlei vragen rondom vaccinatie en maatregelen, waar niemand het antwoord op geeft. Ik zie berichten over rampen in Afrika, waar te weinig vaccins zijn (en te weinig zorg en te weinig voedsel en te weinig etc…), terwijl we hier beginnen met het omstreden inenten van kinderen. Hoe durft hij te praten over solidariteit?! Als er iemand decadent is en vanuit zijn ivoren toren blaat, dan is het de Jonge en consorten wel.

En hoe solidair zijn we eigenlijk als het misgaat bij het vaccineren. Inmiddels zijn er ook in Nederland enkele doden gevallen als gevolg van vaccinatie. Volgens mij staat een groot deel van de nabestaanden van deze mensen nog steeds in de kou. Statistisch gezien is het op macro niveau dan misschien verwaarloosbaar ‘collateral damage’, maar op individueel niveau veroorzaakt dit leed en extra leed door gebrek aan erkenning en solidariteit. Ook dat speelt mee in mijn overweging om me niet te laten vaccineren. Want wat als het fout gaat, waar kan ik dan terecht?

De standaard reactie die ik altijd kreeg wanneer ik in het verleden last had van bijwerkingen was het botte: dat kan niet. Later bleek, na jarenlang onderzoek en/of voortschrijdend inzicht, dat de bijwerkingen wel degelijk een direct verband hadden met medicatie en behandeling. Maar al die tijd stond ik in de kou en werd ik niet serieus genomen. Waarom zou ik dan een vaccin, waar de (bij)werking op de lange termijn nog niet bekend is, laten inspuiten. Dat is geen verdachtmaking, dat is gewoon realiteit. Er ís gewoon nog geen langetermijneffect, want we gebruiken het coronavaccin nog geen jaar!

Ik heb daarom een weloverwogen keuze gemaakt me op dit moment niet te laten vaccineren. Iedereen die denkt dat dit een makkelijke weg is, dat is het niet. De makkelijkste weg is je kritiekloos laten vaccineren om van alle gezeik af te zijn, of omdat je dan alles weer mag. Iedereen kan zich de illusie van solidariteit laten aanpraten door de Jonge, maar de meeste Nederlanders vaccineren zich omdat de angst voor Covid er inmiddels goed in zit en omdat men weer op vakantie wil of naar een concert. Dat heeft niets met solidariteit te maken.

Me staande proberen te houden terwijl ik elke dag opnieuw in de krant leest dat ik asociaal, decadent of wappie ben, is een hele moeilijke en zware weg. Elke dag opnieuw gevraagd worden of ik ook al een vaccinatieafspraak heb weten te bemachtigen, alsof het om de nieuwste I-phone gaat, is vreselijk. Die vraag proberen te ontwijken, omdat je anders misschien geen werk meer hebt in de toekomst is nog erger. Ik vind het zeer stressvol om constant in angst te moeten leven, omdat werkeloosheid dreigt als ik een eerlijk antwoord geef. Daarnaast ben ik elke dag bang om nog een keer ernstig ziek te worden door corona of, bij die andere keuze, levenslange bijwerkingen te krijgen door het vaccin. En daarmee ben ik, gezien de berichten die ik overal in de media hoor, de enige lijkt het wel. Is dat decadent? Nee, absoluut niet! Dat is gekmakend, uitputtend en heel eenzaam.

Als de Jonge wil dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, en ja ik snap waarom hij dat wil, laat hem dan ook luisteren naar individuele personen die er op dit moment voor kiezen zich niet te laten vaccineren. Stop met dit soort achterlijke uitspraken en plak grote groepen mensen geen etiketten op als decadent, wappie, asociaal of niet-solidair, zonder te weten over wie je het hebt. Elk verhaal is anders en verdient een luisterend oor.

Mijn verhaal verdient, net als vele andere, iemand die serieus kijkt naar hoe míjn lichaam reageert op vaccins en medicatie, niet hoe het gemiddelde lijf reageert. Als ik weet dat ik ergens terecht kan met bijwerkingen, ergens waar ik serieus genomen word en waar ik geholpen word, dan is de kans dat ik me laat vaccineren een stuk groter. Maar het verleden heeft mij geleerd dat de kans dat artsen zo met bijwerkingen omgaan, zeer gering is. Het heden leert mij dat ik me suf google op antwoorden op mijn specifieke vragen, maar dat ik nergens antwoorden vind. Er is maar één verhaal, dat consequent wordt verkondigd, en iedereen die afwijkt heeft pech. Het wordt tijd dat De Jonge de hand in eigen boezem steekt, in plaats van met een beschuldigend vingertje te blijven wijzen. Kom na anderhalf jaar eindelijk eens met een genuanceerd verhaal. Nu de massa voldoende geïndoctrineerd is, is dat de manier om de rest te bereiken volgens mij. Vinden dat dat niet nodig is, is decadent én arrogant!

Advertentie