Voor de zoveelste keer loop ik aan tegen het feit dat vaxers reageren op een discussie, of een discussie starten, en zich vervolgens terugtrekken uit die discussie zodra er tegenargumenten gegeven worden. In plaats van daar weer met goede argumenten op te reageren, reageren ze niet meer, verlaten al dan niet fysiek de discussie of komen met een voorbeeld van een zieke geliefde die op een ziekenhuisbed wacht. Dat is geen argument, dat is sentiment en dat draagt niet bij aan welke discussie dan ook. Ook andere manieren om discussies te ontwijken kwam ik al tegen zoals de reactie ‘dat is een mening’, toen ik objectieve feiten van overheidssites noemde. Huh?!

Nou kan ik stoppen met discussiëren, beter voor mijn eigen gemoedsrust, maar dat draagt er dan weer aan bij dat er helemaal geen ander geluid meer te horen is. Daarnaast is het ronduit beangstigend, dat er geen discussies meer gevoerd mogen of kunnen worden! In een open en eerlijke democratie is discussie een vereiste. Niet meer willen luisteren naar anderen werkt polarisatie en onrechtvaardigheid in de hand en is de opmaat naar een dictatuur.

Ik voel me door dit alles op het moment in elk geval zo machteloos dat ik het uit zou willen schreeuwen: Stop met het monddood maken van mensen met meningen die niet de jouwe zijn! Ga de discussie aan in plaats van weg te vluchten in je eigen cognitieve dissonantie. Slik niet alles wat je leest voor zoete koek. Dingen liggen genuanceerder dan hoe het nu gebracht wordt (en dat geldt overigens voor alle kampen). Probeer je voor de verandering eens in te leven in een ander. Sta bijvoorbeeld ook eens stil bij alle gevaccineerden die ernstige bijwerkingen hebben ervaren na toediening van een vaccin. Is het zo gek dat zij geen tweede vaccin willen (of mogen op advies van hun arts!)? Ieder individueel geval, aan welke kant je ook staat, verdient het gehoord te worden, verdient begrip en medeleven!

Al jaren hangt bij mij op het prikbord de uitspraak: ‘machteloosheid voert tot razernij’. Groepen mensen systematisch monddood maken leidt tot uitzichtloze machteloosheid. Ik roep iedereen daarom op daarmee te stoppen, zodat het niet leidt tot een niet meer te stoppen razernij.

Advertentie